Mi az a Diplomáciai Akadémia?

A Magyar Diplomáciai Akadémia egy oktatási intézmény, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium égisze alatt működik. Egyszerre biztosítja a magyar diplomáciai szolgálat magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzését, valamint gondoskodik az utánpótlásnevelésről.

Kik jelentkezhetnek a klubba?

Minden 9-12. osztályos, középiskolás fiatal jelentkezhet a Start Akadémia programba. 


A jelentkezéssel automatikusan klubtag leszek?

Fontos számunkra, hogy klubtagjainknak magas minőségű programokat biztosítsunk és mindenkire elég idő jusson. Habár jelenleg is azon dolgozunk, hogy minél több fiatalt köszönthessünk a tagjaink között, a helyek limitáltak, így sajnos nem tudunk minden jelentkező számára helyet biztosítani.

A jelentkezéseket egy szakemberekből álló bizottság bírálja el, a programba felvételt nyert jelentkezőket a megadott elérhetőségeiken értesítjük. Biztatunk, hogy szánj elég időt a jelentkezési lap kitöltésére, a motivációs leveled megírására.

Tipp: Ha elsőre nem sikerül, érdemes másodszorra is jelentkezni, ugyanis a motivációt nagyra értékeljük.


Hogyan jelentkezhetek?

Nincs hagyományos felvételink, csupán néhány kérdésünk, amelyet minden jelentkezőnek felteszünk online, írásban, hogy feltérképezzük a motivációjukat. Ha Te is szeretnél bekerülni a klubba, menj a Jelentkezés menüpontra és máris láthatod mik ezek.


Mi alapján kerülhetek be a klubba?

A tagság kulcsa a motivációd. Nem vagyunk elitképző vagy tehetséggondozó műhely.

Olyan fiatalokat várunk, akik akarnak valamit az élettől, szeretnének valami hasznosat létrehozni.

Nem baj, ha még nem tudod mi az, pont abban szeretnénk segíteni, hogy merj álmodni és maradj motivált. Eközben pedig fedezz fel minél több érdekes témát a nagyvilágról és Magyarországról.


Kell fizetni a klubtagságért?

A klubtagoknak kínált programok ingyenesek, ám ettől nem kevésbé színvonalasak! Az egyes workshopokra és előadásokra való jelentkezés után a részvétel kötelező.


Akkor is jelentkezhetek, ha nem szeretnék diplomata lenni?

Igen. Teljesen mindegy, hogy milyen irányban tervezel továbbtanulni, nálunk van helyed. Hisszük, hogy az élet minden területén hasznodra válik az, ha a világra nyitott vagy, képes vagy perspektívában gondolkodni, valamint jó kommunikációs és döntéshozatali képességekkel rendelkezel. Mi ezekben szeretnénk Neked segíteni.

Természetesen, ha érdekel a diplomácia, akkor is a legjobb helyen jársz, hiszen lehetőséged lesz bepillantani a szakmába és megismerni hazánk diplomatáinak legjobbjait.


Többször is jelentkezhetek a klubba?

Határozottan igen! Sőt, bátorítunk is erre, ugyanis a motivációt minden esetben nagyra értékeljük. Szerintünk, aki elhivatott és szorgalmas, sok mindent elérhet az életben, szóval hajrá!


Milyen kötelezettségekkel jár a klubtagság?

Fontos számunkra a rugalmasság, ezért csupán két workshop van, amin mindenképpen szeretnénk, ha részt vennél: egy kétszer 4 órás kommunikációs tréning és egy önismereti tréning. Ezután minden tag a saját időbeosztása szerint válogathat a programok között, nincs osztályozás vagy pontrendszer.

Ugyanakkor minden jelentkezőt arra kérünk, amennyire tud, vegyen részt aktívan a programokban, hiszen passzív tagként valaki más elől veszi el a helyet.


Honnan tudom, hogy klubtag lettem?

Az örömteli hírről a jelentkezéskor megadott e-mailben értesítünk.


A klubtagságom meddig tart?

Ha bekerülsz a klubba, egészen az érettségiig velünk maradhatsz.

Már most nagyon dolgozunk azon, hogy a leendő egyetemistáinknak is nyújtsunk lehetőségeket, ezekről később adunk hírt.


Hol tudom feltenni a kérdéseimet?

Ha a gyakran feltett kérdések között nem találtad meg a választ, amit keresel, írj nekünk bátran a hello@startakademia.hu e-mail címünkre.

Mi az a Start Est?

A Start Est a klub félévente megrendezett networking eseménye. Itt, egy elegáns fogadás keretében, a klubtagoknak lehetőségük lesz új embereket megismerni, miközben a világban otthonosan mozgó szakemberekkel beszélgethetnek egy-egy izgalmas témáról.


Miről szól a Diplomatáink mesélnek program?

Ez a Start Akadémia havi, online előadássorozata, ahol sokat látott diplomaták mesélnek a klubtagoknak a világ egy-egy tájáról úgy, ahogy még sosem hallottak róla.


Mely készségekeimet fejleszthetem a Start Mini workshopokon?

Készségfejlesztő mini workshopjainkon a résztvevők úgynevezett “soft skilljeiket”, vagy másnéven puha készségeiket fejleszthetik. Ezek ugyanis elengedhetetlenek a boldog, kiegyensúlyozott élethez. Ilyen például a hatékony szóbeli és írásbeli kommunikáció, az asszertivitás, a konfliktuskezelés vagy a problémamegoldás.


Mik azok a Start Projektek?

A Start Projekt a Start Akadémia legkomplexebb programja. A projektek során a résztvevők egyszerre ismerkedhetnek meg egy izgalmas témával, fejlesztik valamilyen készségüket, és szerezhetnek új benyomásokat az adott területről. Ráadásul mindezt egy jó közösség tagjaként tehetik meg.


Mikor indulnak a programok?

A klub programjai félévente indulnak, ősszel és tavasszal. Az egyes programok aktuális időpontjait pedig a program aloldalán vagy az eseményeknél láthatod majd.

Mely városokban működik a Start Akadémia?

Reméljük hamarosan az egész országban ott lehetünk, ám jelenleg Budapesten, Miskolcon és Székesfehérváron találkozhattok velünk.


Lehetek klubtag, ha az én városomat nem látom a listán?

Hogyha vállalod az utazást a hozzád legközelebb eső városba (Budapest, Miskolc, Fehérvár) és részt tudsz venni a foglalkozásokon, persze.

Miről szól a Start Diplomácia nyári tábor?

Az egyhetes (napközi) tábor célja, hogy a résztvevők megismerkedhessenek a diplomácia rejtelmeivel, valamint megismerjék a magyarországi nemzetközi kapcsolatok képzések részleteit.


Kinek szól a Start Diplomácia nyári tábor?

Neked, ha középiskolás fiatal vagy, aki szeretné megismerni a diplomácia működését vagy azon gondolkodsz, hogy nemzetközi kapcsolatok szakon tanulj tovább.


Jelentkezhetek a nyári táborba, ha nem vagyok a Start Klub tagja?

Igen. Ugyanis a Start Akadémia programjaitól eltérően a nyári táborba bárki jelentkezhet. Azt azonban tudnod kell, hogy a helyek limitáltak, így ha megszületett benned a szándék és megnyílt a jelentkezés, ne habozz sokat!